România și romanii

12.Soiree de Noel avec Autur du Monde - 10.12.2008 061Sincer, în primele trei luni de zile nu îmi era dor de țara; după 1 decembrie parca atmosfera lui Mos Nicolae și zăpada de la Cavnic m-au făcut sa reflectez și sa-mi dau seama ca-mi lipsește mult țara. Îmi lipsește familia și prietenii, îmi lipsește circul din 16, îmi lipsește crăciunul și zăpada. Nu-mi lipsește apa rece din bazinul din Cluj, cursurile de la facultate și fantoma de Sighet-Cluj.

La Nantes, am întâlnit destul de mulți romani. Chiar din prima zi încă. Apoi am descoperit asociația Roumanie d’ici, o asociație pentru studenții romani din Nantes, unde am cunoscut oameni valoroși alături de care sper sa colaborez în continuare. O prima colaborare a fost un spectacol de dans tradițional romanesc prezentat pentru studenții din Nantes. CEEEEEEEEE? Arthur și dansul popular. Da fraților, dans popular. A trebuit sa vin în Franța sa învăț sa dansez pe muzica noastră tradiționala. Încă sunt debutant, dar ma perfecționez eu repede. Ce va urma? Depinde de cât de mult vor sa se implice romanii, dar am sa va spun ceva ce nu o sa va surprindă, romanii din străinătate nu sunt uniți. Si dacă vrei sa faci ceva cu ei trebuie sa tragi zile în sir ca sa vina, pentru ca la final sa te lase balta. Da nu e ceva nou, sunt romani, ii înțeleg. Tot în spiritul laudelor, am impresia ca toți romanii din Nantes care au ceva vechime în oraș sunt cam triști, nu se mai vede pe fata lor veselia romanească. E greu sa vi sa trăiești într-o țară străina.

Am avut și un mic contact cu niște lucrători în construcții pe aici, tocmai din Moisei. Da cu toate ca am mâncat o supa de pui foarte buna la ei am decis sa nu mai ii contactez. Numai LEA știe de ce.

12.Soiree de Noel avec Autur du Monde - 10.12.2008 036Despre România, francezii cred ca este o țară de rromi, infractori și cerșetori. Pentru mulți dintre ei nu exista diferență intre romani și rromi, mai ales ca în limba franceza fonetica cuvintelor se aseamănă foarte tare. Sunt putini cei care au o impresie buna despre România, iar aceea sunt cei care cunosc pe cineva sau au fost la noi în țară. Cea mai tare faza e cea cu vacanta în România. Un prieten francez îmi povestea cum le spunea prietenilor lui ca merge în vacanta în România, iar din toate părțile a primit aceeași întrebare: DE CE? DE CE AI FACE ASTA? CE SA FACI ACOLO?

Si pentru ca îmi zicea cineva ca și rromii sunt romani, sa știți ca sunt în număr mare la Nantes, cred ca vreo 200 în momentul de fata, și se înmulțesc pentru ca migrează spre Franța rromii din Spania și Italia. Aici, sunt foarte ocrotiți și îndrăgiți de asociații, e o întreagă mișcare sociala în jurul lor. Dar cu toate ca mi s-a spus ca nu toți rromii sunt cerșetori sau infractori, eu sunt în continuare indiferent fata de situația lor, pana una alta eu o duc mai greu aici decât ei.

1 thought on “România și romanii

  • hiihii Art initial am intrat pe flikr si am vazut poza cu tine in costum national si am zis ca asta inseamna ca ai scris blog sa intru sa vad care e secretul si uite ca danseaza Art 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *