One week in Bulgaria


HA! HA! Daca va intrebati ce am cautat in Bulgaria o saptamana, s-ar putea sa gasiti raspunsul imediat. Daca faceti deja pariuri ca am fost pe litoral, ati cam pierdut. Am fost in Vidin, renumitul Vidin, oras pe Dunare si localitatea de bastina a lui Hristo. Hristo Ilianov Hristov, cel mai bulgar dintre bulgarii pe care ii cunosc (ca doar ii singurul).

Nu m-am dus sa fac turism, sa fac poze la cladiri si la florile din fata lor. Nu! M-am dus sa cunosc o alta cultura, un alt popor, alte traditii, alte obiceiuri, alte retete culinare. M-am dus sa-l cunosc pe Hristo in mediul lui natural, sa vad cum se misca Vidinul, cum se misca Bulgaria. Si am facut bine ca m-am dus. Pentru ca a fost o experienta interculturala minunata.

Am o teorie care spune asa: “din punct de vedere social oamenii sunt la fel in toata lumea, insa din punct de vedere cultural ei difera total”. Vizita in Bulgaria mi-a mai confirmat inca o data teoria. Ma asteptam sa gasesc in Vidin o cultura asemanatoare sudului Romaniei, in schimb am gasit o cultura aparte, neintalnita nicaieri.

Vidinul este un oras cu potential turistic enorm, un oras bine gandit in momentul cand a fost construit. Vidinul il poti considera frumos daca il privesti dupa potential, insa in conditiile actuale nu poti spune decat ca Vidinul este un oras parasit, sarac si neingrijit. Parasit pentru ca oamenii au plecat spre locuri mai prospere, sarac pentru ca lumea zambeste foarte rar pe strada, neingrijit pentru ca intre pavajele comuniste (dar foarte frumoase si cu gust aranjate) cresc buruinile in voie.

Cu toate acestea m-am simtit foarte bine, am avut o gazda minunata care m-a facut sa ma simt ca acasa. Si asa a si fost, in a 5-a zi de interculturalizare incepusem sa ma simt ca acasa, incepusem sa asimilez cultura, sa cunosc alfabetul chirilic, sa vad lumea prin ochii lor. Incepeam sa imi doresc sa cunosc mai multe, imi doream sa mai stau, ceea ce rar mi se intampla in tari straine.

Voi incheia acum, dar voi incheia prin a multumi familiei Hristov pentru primirea facuta si ingrijirea acordata. MULTUMESC!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *