Festivalul Datinilor de Iarna: Concert de colinzi in deschidere

Sincer am ramas putin surprins. Concertul a fost anuntat atat in presa cat si la biserica cu o saptamana inainte. Am zis ca la asa o promovare, vom avea parte si de un public larg. Am ajuns la 16:00 fix la catedrala din Sighet (locul unde a avut loc colindul) si ma gandeam ca o sa stau afara in frig pentru ca nu voi avea loc. Nici de departe, biserca era aproape goala. Cred ca eram printre putinii care stateau in picioare, si nu pt ca nu erau locuri pe scaune.

Oricum, sa trecem peste prezenta scazuta si sa ajungem la colindatori:
Au cantat grupuri de copii din Mara, Budesti si Breb. Cinci adolescenti de la Grupul Scolar Industrial, corul parohiei Tisa, un grup de adulti din Barsana, maiceile de la Manastirea Barsana si corurile parohiei 1 si 2 din Sighet.

M-au impresionat corurile de copiii prin puritatea vocei lor. Deasemenea maicile de la Barsana au colindat foarte frumos. Adolescentii de la liceul 2 nu s-au lasat mai prejos nici ei. Insa cele doua coruri din Sighet m-au cam scartaiat la urechi. Apreciez ca se munceste din greu, si stiu ca e greu sa ti un cor intregit, mai ales cand nu sunt bani, dar cele doua coruri incearca sa fie ceea ce nu sunt. Cei veniti de pe sate, au cantat simplu, uiar prin simpliatea lor au facut ca aceste colinzi sa fie si mai frumoase, plus condimentul maramuresean care il reprezinta graiul nostru pretuit. In schimb, corurile sighetene au vrut sa para mai mult decat sunt. Cu exceptia colindei domnului Marin Pihuleac, toate colinzile lor au fost un amestec de sunete care pe mine nu ma faceau sa ma simt la un concert de colinde maramuresean.

Dar ceea ce m-a deranjat cel mai mult, a fost implicarea politicului in religie. Cred ca prezentatorul si preasfintiile care au luat cuvantul la microfon au multumit de cel putin 10 ori primaritei Eugenia Goja pentru acest festival care a ajuns la a 39-a editie. Acum sa fim seriosi. Nu tin minte ca la un concert de colinde de la Catedrala din Cluj sa se fi multumit vreodata unui demnitar. Sunt curios ce a facut primarita de ii se multumeste cu atata pasiune. Inclusiv vicarul Iustin. Sa nu ma intelegeti gresit, o apreciez pe primarita, isi face datoria excelent, dar mijloacele ei de manipulare prin intermediul sarbatorii de craciun mi se par imorale. Sa va fie clar, NU primarita tine acest festiva de 39 de ani in picioare, NU primarita sustine acest festival financiar, NU primarita a inventat concertele de colinzi. NU.

1 thought on “Festivalul Datinilor de Iarna: Concert de colinzi in deschidere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *