Multiculturalism

Cand esti departe de casa iti pui mereu multe intrebari. Ce caut aici? Ce vreau sa fac aici? De ce nu am stat langa prietenii mei? De ce sunt mai special? De ce nu sunt ca ceilalti? etc. Si de multe ori gasesti si raspunsuri, mai mult sau mai putin pe placul tau. Insa, traind experienta expatriatului, punandu-ti des intrebari de genul DE CE?, cautand mereu noi prieteni, incercand mereu sa te integrezi, vei descoperii un lucru incredibil. Vei descoperii multiculuralitatea, ceea ce e echivalentul a unei polivalente. Ce inceamna multiculturalitate?

Pentru unii inseamna a face schimb de retete culinare, pt altii inseamna a face schimb de adrese de mail, pentru cativa inseamna sa cunosti istoria altor popoare, sau de a cunoaste alte limbi. Pentru mine multiculturalitatea este pur si simplu a descoperii idei. Penru mine, un om este o idee, o personalitate, un mod de a gandi. Cu cat cunosc mai multe idei, personalitati, moduri de a gandi, cu atat ma simt mai castigat.

Asa, nu asta am vrut sa va spun. De fapt, astazi mi-am dat seama ca traind intr-o alta tara, cunosti mai degraba alti straini decat bastinasi. Si imi ziceam in minte ca, de fapt eu nu o sa asimilez niciodata cultura regiunii in care traiesc. Si evident, a venit si intrebare: DE CE? De ce nu o voi asimila? Apoi a venit si raspunsul (evident). Pentru ca nu ma intereseaza. Tot ce ma intereseaza e sa descopar alte moduri de a gandi (nu pentru a le asimila, ci pentru a-mi imbunatatii modul meu de a gandi). Iar cand esti in strainatate ai sansa sa cunosti oameni incredibili, straini sau bastinasi, care te vor invata ceva nou. De aceea, cand cunosti un strain, nu te opri la intrebari de genul: de unde esti? ce studii faci? cati ani ai? te introci in tara ta? NU, mergeti mai departe, incercati sa vedeti ce gandeste omul respectiv, ce vrea sa faca din viata lui, ce planuri de viitor are, cum isi vede viitorul, etc.

In 2009, cand eram la Nantes, un profesor a spus: “Cei ce vor reusi in Franta vor fi strainii, cei care au curajul sa-si paraseasca locul de bastina, ei vor fi cei care vor reusi in viata”. evident ca m-am simtit atins de asemena vorbe, insa, fara a le fi cunoscut valoarea. Astazi, dupa ce am vorbit mai multe pahare de vin, mi-am dat seama ca oamneii despre care vorbea acest profesor sunt, de fapt, prietenii mei. Toti oamenii cu care intru in contact sunt speciali, nu pentru ca sunt straini sau pentru ca sunt in cautare de prieteni, ci pentru ca au avut puterea de a pleca din mediul lor natural, pentru a reusii intr-o alta tara. Incep sa cred ca acest profesor stia despre ce vorbea, si in acelasi timp incep sa ma simpt foarte norocos ca am sansa sa cunosc asemenea oameni. Oameni care sunt, de fapt, viitori conducatori ai lumii, viitori presedinti, viitori ministrii, viitori patroni, viitori genii, etc.

Asta am vrut sa va spun, ca ma simt norocos sa ma aflu intro lume indepartata, unde sunt motivat sa ma dezvolt si sa ma ridic la nivelul tuturor potentialilor presedinti ai lumii. Voila!!!

V-am pupat

3 thoughts on “Multiculturalism

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *