La rentrée!!!

SEPTEMBRIE!!! Am ajuns in Franta, incepe scoala in Franta, incepe anul in Franta. AN NOU FERICIT !!! “C’est la rentrée” (pt non-francofoni, este revenirea din vacanta, reluarea lucrului). Este momentul cand francezii intra intr-un nou an. Pentru ei SEPTEMBRIE este ca ianuarie in Romania. Anul calendaristic incepe in SEPTEMBRIE!!!

Si pt ca e “la rentrée”, am intrat si eu in noul an. Si cum puteam sa intru mai bine daca nu pe 12 septembrie, aceasta minunata zi cand mama, printr-un efort exclusiv feminin, mi-a dat nastere. Da, 12 septembre, ora 00:00 am coborat din autocarul companiei “ATLASIB airlines”. Stiu, incredibil. E ca si cum viata mi-a facut un cadou. In momentul cad am implinit 25 de ani (…multi inainte) am pasit din nou pe pamant francez. Si ce pamant? Pamant de Coasta de Azur. Si ca si cum cadoul nu a fost suficient de mare, am intalnit la Nice (ca-ci acolo am coborat) patru fete minunate (Ramo, Jossi, Mira si Ely) care m-au asteptat cu un tort si o lumanare. O surpriza minunata, neasteptata si foarte de efect. Multumesc fetelor. Uite asa a inceput noua mea viata, cum nu se poate mai bine. 12 SEPTEMBRIE – PRELUDIUL.

Sigur ca preludiul a fost scurt, pe 13 sept am ajuns in Toulouse (dupa o noapte intreaga pe trenurile frantuzesti). Din 13 pana astazi 17, am fost un titirez cu baterii duracel. Birocratia specifica francezilor, cumparaturi, scoala, un nou oras, un nou centru, noi prieteni. Da, am fost intr-o miscare continua. De aceea, vineri seara, in loc sa ies in club, stau in pat si scriu aceste ganduri. Cat de bine e sa stai un pic, sa simti cum ti se dezumfla picioarele, sa simti cum ti se inchid ochii la ora 22:00.

N-am sa va spun ce nu mi-a placut, de fapt am si uitat de neplaceri. Am sa va spun ca e minunat sa regasesc sentimente pe care le-am trait acum un an la Nantes. E minunat sa intalnesti oameni noi, e minunat sa observi ca lumea e mai mult buna decat rea, e minunat sa cunost culturi noi, e minunat sa vezi cat de diferita e Franta, e minunat sa vezi cate castiguri iti aduce diversitatea.

Joi dimineata, stateam in banca mea la un curs de psihologie si ascultam teoriile profului. A fost genial sa observ cat de diferita e psihologia in facultati. Una a fost la Cluj, alta a fost la Nantes si altceva invat la Toulouse. Iata castigul diversitatii universitare. Ma simt ca si cum as fi facut 3 facultati diferite. Marti seara am “drinkaluit” cu un francez si o rusoaica pe marginea fluviului Garonne, ca sa imi reamintesc cat de usor socializeaza oamenii in exil. Ca sa nu mai spun ca peisajul te facea sa te simti ca intr-un basm.

As mai avea multe de spus, v-as putea face sa va pisati pe voi de ras daca va povestesc ce-am patit in gara din Toulouse la 5 dimineata, sau sa va fac sa credeti ca sunt un tampit daca va spun cat am umblat pentru un document, sau sa va fac sa de rusine ca sunteti romani daca va spun ce am facut in centrul Toulousului, sau sa va fac din nou sa radeti cand va spun ce cumparaturi am facut. Dar nu va spun ca si asa am scris prea mult ca sa ajungeti sa cititi pana aici 😛

Va pupacesc (nu frantuzeste) din Toulouse,
Arthur

1 thought on “La rentrée!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *