Cunoasteti cultura maghiara?

De cand am citit cartea lui Jerome Clement (Ce este cultura?) ma framanta o intrebare. Stiu cu adevarat ceva despre cultura maghiara? Faptul ca sunt rezultatul unui metisaj cultural ma obliga sa stiu. Dar voi cei 94% de cetateni romani care nu sunteti de etnie maghiara!? Voi stiti ceva despre cultura maghiara?

Ma tem ca nu stiti! Nu stiti decat ca ungurii au fost (unii inca mai cred si acum) dusmanii romanilor si ca cer autonomie pe nedrept. Nu stiti nimic despre obiceiurile lor, despre scriitorii si muzicienii lor, nu stiti nimic despre gastronomia lor, nu stiti nimic despre istoria lor. Nu stiti si gata.

Insa stiu, nu e vina voastra. E vina lor (Tudor ar zice si a ta bah), a comunitatii maghiare care nu stie sa se deschida in fata romanilor. Sunt foarte restransi si exclusivisti. Iar pe langa asta au pretentia sa fie intelesi cand isi revendica anumite drepturi. Cum sa astepti asa ceva de la un roman care inca crede ca dusmanul numarul unu al Romaniei este Ungaria? Cum sa astepti asa ceva de la un cetatean roman care nu a avut ocazia sa-ti cunoasca cultura, sa te cunoasca pe tine, sa-ti cunoasca valoarea. Cum te astepti sa fi primit inauntru daca nu te prezinti?

Prezentza pe teritoriul Romaniei a 6 procente de etnie maghiara ar trebui sa fie un castig cultural si nu un motiv de disputa si neintelegeri. De aceea mi-ar placea sa vad asociatii de tineri maghiari care se implic activ in viata sociala prezentandu-si cultura si obiceiurile. Mi-ar placea sa vad prin campusuri afise de genul:

Associatia MMM organizeaza gratuit cursuri de limba si cultura maghiara

Mi-ar placea sa vad mai multa deschidere de minte in Romania…

3 thoughts on “Cunoasteti cultura maghiara?

  • hat a francba, … termeszetesen, mit csinalsz, szeretlek, igen, nem, a f’szomba etc.
    iata cata cultura maghiara am cuprins intr-o duzina de cuvinte:P

  • Si nu te simti mai castigat cunoscand aceasta duzina de cuvinte? Sau nu te-ai simti si mai castigat daca ai cunoaste mai multe?

    PS: Primele cuvinte pe care le-am invatat in franceza au fost “putaine bordel de merde” si deja ma simteam hyperfrancofon 😛

  • ultimele cuvinte pe care le+am invatat intr+a doispea de la profa de francais au fost:
    notre pul dans votre cur (eh, poate nu am scris chiar corect) — am ras ca prostii ca sa aflam mai apoi ca nu e nimic pervers la faza asta :))

    otherwise, en nem beszelek magyarul, mikor beszelek romanul 😛 Es viceversa 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *