ERASMUS 2008/2009: Primele impresii / Ultimele impresii

Tourn de Bretagne28 Decembrie 2008: Primul și primul gând pe care l-am avut în cap în momentul când am coborât din autocar a fost « am pus-o ». Doar atunci am realizat ca urmează sa vorbesc în franceza, ca va trebui sa ma descurc în limba franceza (eu nu știam franceza în acel moment). Am intrat oarecum în panica. Însa, norocul nu m-a abandonat și mi-a scos-o pe LEA în fata. Lea este o studenta la master (cred ca la LMA sau litere, nu știu sigur ca nu prea vorbim despre facultate) pe care am cunoscuto în România prin intermediul lui Mădălina (eterna mea salvare) și care ma ajutat sa fac primii pași în Nantes.
Pentru ca și în Franța, ca și în România, birocrația este la putere, și relațiile te baga în fata, am reușit sa ma cazez doar după 3 zile (atât am avut nevoie ca sa-mi fac relații și sa încep sa înțeleg ce vorbește lumea în jurul meu). Trei zile în care am dormit într-un apartament unde locuiau 5 tineri francezi. Trei zile în care am învățat jumătate din franceza pe care o știu acuma. Trei zile în care am înțeles ca nu sunt pe o alta planeta, și ca viata de student în Franța este la fel ca viata de student din România. EGALITATE, de la aceasta idee am plecat în noul meu drum.

5 August 2009:…spuneam egalitate, asa a si fost. Cu nimic mai prejos, cu nimic mai presus. Insa m-am intors cu o eticheta. Eticheta de Est European, de care sunt foarte mandru. A fi est-european este o valoare de egala masura cu american, sud-america, asustralian, etc. Est-european nu inseamna, saracie, mizerie, hoti sau prostitutie. Est-european inseamna putere si potential, distractie si harnicie, traditie si modernitate. E o entitate de care nu ar trebui sa ne ascundem, chiar din contra, e o entitate de care multi ar dori sa se aproprie.

3 thoughts on “ERASMUS 2008/2009: Primele impresii / Ultimele impresii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *